Alkeiskurssin sisältö uusiksi Yyterissä

Edit 23.3.2023
Yyteri Golfin alkeiskurssit löydät osoitteesta:
https://kauppa.yyterigolf.fi/cg/152/alkeiskurssit/

—-

Ihan aluksi pitää selventää että kirjoitus avaa Yyterissä tehtyä uudistusta ja avaa “läpinäkyvästi” sen mitä olemme tehneet omalle alkeiskurssille. Se että onko lajimme helposti lähestyttävä tai pitääkö meillä olla edes alkeiskursseja on toisen blogitekstin paikka.

Myönnettäköön. Olin aluksi aika skeptinen näille muutaman tunnin alkeiskursseille, joita pitkin suomea alkoi ilmestymään muutama vuosi sitten.

Taidan kuitenkin vähän kuulua siihen vanhan liiton ryhmään, joka haluaisi antaa mahdollisimman kattavan valmennuksen harrastuksen ensimmäisillä metreillä. Raha ei näyttänyt minkäänlaista roolia tässä pohdinnassa vaan enemmänkin olin huolissani lajin jatkumosta. Miten pelaajista pidetään huolta tämän kaltaisen pikakurssin jälkeen?

Viime kaudella sain mahdollisuuden kokeilla konseptia GoGolffin vieraillessa Yyterissä ja kahden kilpailun aikana vedin kaksi neljän tunnin kurssia. Kokeilu oli innostava ja samalla saimme arvokasta tietoa miten tämän tyylinen konsepti toimii.

On myönnettävä että neljän tunnin alkeiskurssiin ei ihan mahtunut kaikki asiat mitkä olisin halunnut uusille harrastajille antaa. Pintapuoliseksi jäi esimerkiksi perustiedot säännöistä, pelin joustavuus ja turvallisuusasiat. Pelaamiseenkin jäänyt aika oli hiukan pieni mutta osin johtui yhteislähtökilpailusta. Sen sijaan itse lajin perusasiat mailan kanssa pystyi hyvin käymään läpi. Meitä on moneen lähtöön ja pallopelien taitajat ottavat myös oman lajimme nopeasti haltuun. Se että ei ole ennen mailapelejä pelannut vie vähän pidemmän aikaa että pääsee kesyttämään palloa. Millään alkeiskurssilla tätä asiaa ei ratkaista vaan se on omalla ajalla tapahtuvaa harjoittelua. Oma tuntuma on myös se että monikaan näistä neljän tunnin alkeiskurssilaisista ei jäänyt lajimme pariin. Tässä tietysti voi laittaa omaankin piikkiin, mitään selkeää tarjottavaa jatkolle ei oikein ollut tarjota.

Yyterissä alkeiskurssin rakenne ja valmennustapa uusiksi

Olimme jo useana vuonna panostaneet isosti itse sisältöön ja valmennustapaan alkeiskursseilla. Emme olleet valtavirrassa mukana vaan toimimme omalla ajatusmallilla. Saimme paljon kiitosta mutta silti alkeiskurssien kävijämäärät eivät olleet tyydyttävällä tasolla. Oli alennuskuponkia, griinihaarukkaa, laadukasta valmennusta ja vaikka mitä. Tosiasia on kuitenkin se että tulevia golfareita ei kiinnostanut muu kuin hinta ja se että pääsisi nopeasti pelaamaan. Aikataulujen osaltakin oli haastavaa kun piti olla joko kolmena iltana tai kahtena aamupäivänä Yyterissä.

Syksyllä 2018 alkoi kova pohdinta miten alkeiskurssi pitäisi tulevaisuudessa rakentaa sisällöllisesti. Oli selvää että vanha tapa ei enää toimisi. Meillä oli viikolla alkeiskurssi kolmena iltana ja viikonloppuisin kahtena aamupäivänä (yhteensä 9 tuntia). Se söi aika tavalla ajankäyttöä ja oli muusta toiminnasta pois. Alkeiskurssin hintaakin piti alkaa pohtimaan. Tuli paljon palautetta että missään muussa lajissa ei tarvitse maksaa 150 euroa siitä että pääsee harrastamaan. Alkeiskurssin isoin tavoite kuitenkin on saada uusia pelaajia lajin pariin eikä määrällisesti paljon kurssin käyneitä.

Kun olin vetänyt nämä kaksi neljän tunnin alkeiskurssia, sieltä jäi tiettyjä asioita käymättä ja osa asioista jäi aika kevyelle pohjalle. Nämä asiat olivat kuitenkin sellaisia, joita olin jauhanut uudestaan ja uudestaan eri alkeiskursseilla. Harvoin näistä tuli mitään isompaa keskustelua tai kysymyksiä. Kun tätä asiaa vähän aikaa vielä pohti niin ajatuksena tuli viedä nämä kaikki asiat verkkoon. Yhtä hyvin nämä asiat voisi puhua videokameralle.

Tällä hetkellä kun alkeiskurssille tuleva ostaa verkosta alkeiskurssin, hän saa heti tunnukset, joilla pääsee heti käsiksi online materiaaleihin. Sisällön läpikäyminen tapahtuu samalla tavalla kuin minkä tahansa kurssin käyminen koulussa. Jokainen “oppitunti” merkitään luetuksia ja kun koko kurssin sisältö on käyty läpi, alkeiskurssilainen kuittaa kurssin käydyksi.

Online materiaali sisältää paljon videoita, joten sen läpikäyminen ei ole liian puuduttavaa. Erilaisia harjoitteita on myös paljon mihin voi palata itse alkeiskurssin jälkeen milloin tahansa.

Online materiaalin sisältö

 • Tervetuloa Yyteriin
  •  Valmentajan tervehdys
  •  Alkeiskurssin rakenne ja aikataulu
  •  Yhteyshenkilöt ja palvelut
 • Golf lajina
  •  Golfin lyhyt historia
  •  Golf Suomessa
  •  Golf Yyterissä
  •  Golfvarusteet ja välineet
 • Pelaaminen ja säännöt
  •  Kenttä ja väylät
  •  Pelaaminen ja pelin sujuvuus
  •  Erilaisia pelimuotoja
  •  Säännöt ja etiketti
 • Harjoittelu
  •  Johdanto harjoitteluun
  •  Oppiminen
  •  Ote mailasta
  •  Svingi ja osuma
  •  Chippi
  •  Putti
  •  Bunkkeri
  •  Lentolait
  •  Omalla ajalla harjoittelu
  •  Fysiikkaharjoittelu
 • Alkeiskurssin jälkeen
  •  Pelaaminen
  •  Harjoittelu ja valmennukset
  •  Kiitos

Olimme ratkaisseet sen ongelman että alkeiskurssin valmennusosuus olisi vedettävissä 4,5 tunnissa pelaamisineen. Seuraavaksi piti ratkaista se että miten saisimme aloittelijat heti pelaamaan. Tämä oli se ratkaiseva tekijä mihin usean harrastaminen jämähti alkeiskurssin jälkeen. Saimme kentän ja seuran hienosti tähän mukaan. Meillä oli tarjota kaikille alkeiskurssilaisille viisi yhdeksän reiän kierrosta ja kaikista tehtiin heti jäseniä. Pelaaminen tapahtuisi aina klo 18 jälkeen, jolloin kentällä on hiljaisempaa. Kasasimme useamman setin mailoja, jotka ovat helposti saatavissa omalle kierrokselle.

Itse valmennustapaakin viilattiin isolta osalta. Yksityiskohtaiset ohjeet esimerkiksi asennon ja otteiden suhteen unohdettiin. Enemmän keskitytään tärkeisiin asioihin kuten maakontaktiin ja miten saadaan maila heilumaan omalla tyylillä. Nämä tulokset ovat olleet erittäin lupaavia ja on ollut hienoa seurata miten vastaavat ohjeet ovat tehonneet myös koululaisryhmiin. Aiemmin on ollut vähän hankalaa saada palloa ilmaan mutta tänä keväänä innostuminen on ollut niin suurta että nuoria on ollut vaikea saada pois rangelta.

Alkukauden kurssit

Kurssin hinnaksi muodostautui 98€ ja se on koettu toimivaksi.

Alkeiskurssin sisältö

 • Itseopiskelumateriaali ja harjoitteet käytettävissä kurssin jälkeenkin.
 • 10€ lahjakortti Performance Center Shopiin (100€ ostos tai yli)
 • Ravintola Gomeen tervetuliaiskahvit
 • Viisi yhdeksän reiän kierrosta, ilta-aika:  klo 18.00 jälkeen
 • Lainavälineet kierrokselle (Omana hankintana pallot, tiit ja mahdollinen Golf -hanska)
 • Yyteri Golf jäsenyys (Sisältää mm. Golflehden)
 • Seuravalmennukset kurssin jälkeen seurahinnoin
 • Seuran valmentajat apuna kaikessa, myös välineiden osalta
 • Greencard luovutetaan viiden pelikerran jälkeen Caddiemasterin toimesta

Aikaisempina vuosina alkeiskurssilaisten määrä Yyterissä on ollut siellä 30-40 välillä. Saimme isosta osasta tehtyä jäseniä mutta valitettavasti näistä taas iso osa on jäänyt ulos lajista. Isoin syy varmasti on jälkihoito ja sen suunnittelemattomuus. Olisi helppo sanoa että pidetään huolta mutta on niin monenlaista osallistujaa että ihan jokaista ei pysty huomioimaan. Hankalinta on tavoittaa yksin alkeiskurssille tullut, joka pitäisi saada pelaamaan ja löytämään peliseuraa. Tässä on iso ja haastava työnsarka kaikille.

Tämän alkukauden kokemuksen perusteella olemme todella lähellä sen suhteen että olemme löytäneet oman tapamme tavoittaa uusia harrastajia. Alkavat harrastajat ovat erittäin innostuneita pelaamisesta. On hienoa nähdä miten golfsydän on syttynyt ja edes vesisade ei ole haitannut pelaamista. Monena iltana kentällä olisi ollut hiljaista ilman alkeiskurssilaisia. Tähän mennessä olemme vieneet läpi 60 alkeiskurssilaista ja suurin osa on mennyt heti pelaamaan. Tulevat kurssit ovat loppuunmyytyjä tai paikkoja on muutama.

Yksi asia, jonka otimme myös mukaan oli se että jos itse kerää kuuden hengen ryhmän, viisi maksaa. Tämä on ollut myös tervetullut ja aika moni on alkanut kasaamaan omaa ryhmää. Etenkin yritykset ovat lähestyneet asian tiimoilta ja rakentaneet omaa virkistäytymispäivää.

Olimme hiukan huolissamme miten pelinopeus- ja turvallisuusasiat huomioidaan kentällä. Tämä huoli oli kuitenkin täysin turha ja pelit ovat edenneet muutaman kierroksen jälkeen mallikkaasti. Alkeiskurssilaisten osalta samaan lähtöön pystyi menemään useampi ja tasoitusrajaa ei noudatettu. Tämä puhtaasti siitä syystä että voi pelata porukassa.

Olemme vielä korostaneet miten omaa pelinopeutta ja pelimukavuutta pystyy itse kierroksella huomioimaan. Palloa taskuun, bunkkerista voi heittää pallon griinille, vesiesteen voi kiertää ja monia muita asioita, joilla voi omaa pelinopeutta parantaa niin sanotulla “sunnuntai kierroksella”. Toinen asia on sitten kun pelataan tasoituskierros tai ollaan kilpailussa mukana.

Isoin ongelma oikeastaan on tässä ollut se että olemme aloittelijoille löytäneet sopivia välineitä. Emme suosittele aloittelijoille markettien aloittelijasettejä vaan käytettyjä laadukkaampia välineitä. Näiden kautta harrastaminen on paljon mukavampaa ja näillä välineillä on myös jälleenmyyntiarvoa. Olemme välineasioissa auttaneet parhaamme mukaan ja yrittäneet löytää sopivia välineitä. Ei ole kuitenkaan ihan sama mitkä välineet aloittelija saa käteensä.

Valmentajien osalta muutos on ollut erittäin tervetullut. Ajankäyttöön on tullut isoja helpotuksia ja myös rahallinen tuloutus on ollut edellisiä vuosia hieman parempi.

Mitä tulevaisuus tuo tullessaan niin sen pohdinnan paikka on taas syksyllä. Se on varmaa että vastaavalla konseptilla olemme menossa eteenpäin mutta paljon on viilattavaa.

Niin ja vielä sellainen asia. Nyt kun mietit että normaali tapa viedä alkeiskurssi läpi on se yhdeksän tuntia. Meillä alkeiskurssin kesto on 17,5 tuntia. Online materiaali (3h), valmennus (4,5h) ja itse pelaaminen 10h. Tämän jälkeen Caddiemaster antaa kortin takataskuun ja alkaa keskustelu sopivasta pelipaketista loppukaudeksi.

Shopping Cart
Scroll to Top